Reizen

Rotorua

In het weekend van 20 en 21 augustus ben ik op een schoolreis naar Rotorua gegaan. Het was misschien niet de goedkoopste uitstap maar het was zeker de moeite waard!

20/08/2016

We werden om 08:45 op school verwacht. Het is een best lange busrit, dus je kan beter op tijd vertrekken. Het is ongeveer een rit van 4 uur. We hebben dit niet aan een stuk gedaan. Na twee uur rijden zijn we gestopt om de Waitomo Glowworm caves te gaan bezoeken. Het begon met een begeleide toer in de grotten. Deze zijn heel groot en mooi. Ze bestaan uit een bepaalde witte steen die ik erg kan bekoren. Nadat we dat hadden gezien zijn we met de trap wat dieper onder de grond gegaan en daar was een rivier te vinden. We hebben ons in een bootje gezet en zijn dan wat gaan rondvaren. Op zich was het geen speciale boottocht totdat je omhoog keek. Daar waren allemaal kleine blauwe stipjes te zien. De ene wat groter als de andere. Het zijn eigenlijk allemaal lichtgevende wormen. Het is hun ‘staartje’ dat blauw licht geeft. Echt mooi om te zien!

Toen we verder reden maakten we al gauw een stop in Otorohanga. We hadden hier ook tijd om onze lunch op te eten.

Dan was het nog een tweetal uurtjes rijden tot in Rotorua. Het ging best snel vooruit. Ik zat namelijk naast Anna in de bus en als je wat praat gaat de tijd goed vooruit. Het is heel grappig om te zeggen maar ik kon na een tijdje ruiken wanneer we gingen aankomen. 😂 Doordat er in Rotorua veel kokende modderpoelen zijn, stinkt het daar wat. Het ruikt daar letterlijk naar heel rotte eieren. Je wordt er gelukkig best rap aan gewend waardoor je toch nog kan genieten van het verblijf. We werden eerst afgezet in het hostel “The Backyard Inn”.  We hadden daar wat vrije tijd op ons te installeren. De kamers waren klein maar wel proper. Ik sliep samen met Anna in een kamer. Nadien werd het al snel tijd om te vertrekken naar onze volgende activiteit. “Tamaki Maori Village”. Op weg naar het Maori dorpje heeft de busbestuurder ons wat Maori geleerd. Echt veel weet ik er niet meer van maar ‘pakipaki’ (applaus), ‘ey’ (ja) en ‘Kia Ora’ (hallo)  zijn me wel bijgebleven. Bij aankomst werden we meteen ontvangen op z’n Maori’s. Er werd een echte Powhiri uitgevoerd. Door de manier waarop ze het uitvoeren kan het een nogal aanvallende/bedreigende indruk wekken. Dit is het natuurlijk niet. Nadien werden we verwelkomt in het Maori dorpje. Hier waren verschillende huisjes te vinden en in elk huisje werd er ons iets meer verteld over de cultuur. We begonnen bij een standje waar er ons iets meer werd verteld over de beeldhouwkunst van de Maori’s. Het volgende standje was eerder een workshop. Hier werd de haka aangeleerd. Aangezien dit enkel door mannen wordt uitgevoerd mochten ook enkel zij het proberen. Och ja, het was grappig om te zien. In het volgende huisje was het tijd voor de meisjes om iets te proberen. De poi dans werd ons aangeleerd. Dit is een typische dans met een bal aan een touwtje. Het ziet er heel gemakkelijk uit maar is het zeker niet. Dan werd er ons leer uitleg gegeven over enkele spelletjes die vroeger werden gespeeld. Bijvoorbeeld: een spelletje voor vier spelers. Je krijgt allemaal een stok ongeveer zo groot van aan de grond tot aan de borst. Je gaat on een cirkel staan en je zet deze stok verticaal op de grond. Dan wordt er door een vijfde persoon ‘Matau’ (rechts) of ‘Mahui’ (links) geroepen. Het is dan de bedoeling als speler om in de gezegde richting te lopen en proberen de stok vast te pakken van de andere speler voordat deze op de grond valt. Ik heb het niet geprobeerd maar het lijkt me wel heel leuk! 😊 Na nog twee andere standjes werd het tijd voor de Hangi. Dit is een typisch Maori’s gerecht dat in de grond wordt bereid. Er was voldoende eten voor iedereen. Er waren aardappelen, wortelen, sla, kip, mosselen, vis, lam,…  Voldoende dus 😉. Ook was er een lekker dessert. Nadat we ons buikje hadden rond gegeten keerden we terug naar het hostel. Slaapwel!

21/08/2016

We moesten vandaag al vroeg opstaan want ook vandaag stonden er toffe activiteiten op het programma. Na het ontbijt zijn we in de bus gestapt op weg naar Te Puia. Het is een domein waar je modderpoelen en spuitend water uit rotsen kan zien. We gingen samen met een gids doorheen het hele domein. We gingen eerst naar de rotsen. Het is heel raar om te zien. Er komt namelijk stoom/rook uit de stenen en uit het water. Dit komt doordat we in het Te Puia domein drie kilometer boven lava zitten. Dit zorgt ervoor dat de waterlaag onder de bodem gaat verdampen en zijn uitweg vindt via de rotsen. Ook dit zorgt ervoor dat op sommige plaatsen water naar boven spuit. Ik vond het wel leuk dat je daar gewoon op een rots kon gaan zitten en deze warm was. Goed voor in de winter 😉 En nogmaals, goed ruiken deed het daar wel niet. Dan begaven we ons naar de modderpoelen. Dit was heel grappig om te zien eigenlijk. Hierna werd het tijd om de enige echte kiwi te zien! Het zijn heel schattige beestjes. Echt goed kon je haar niet zien wegens de donkere kamer, maar het bleef schattig. Nadien zijn we nog wat Maori huisjes gaan bezoeken. Het werd dan al tijd om naar de volgende activiteit te vertrekken, een beetje verderop. Het was tijd voor de ‘Luge rides’. Je zit in een soort van klein wagentje/karretje en rijdt er een berg mee af. (Het uitzicht op de top van de berg was echt super mooi!) Het was heel tof om te doen. Na elke afdaling moest je terug naar boven gaan met je karretje. Dit ging gelukkig met een skilift, ik had geen zin om omhoog te wandelen elke keer 😂. We zijn drie keer naar beneden gegaan met het karretje. Dat mocht eigenlijk nog wat meer zijn maar dan gingen we waarschijnlijk in tijdstekort komen. We moesten namelijk om 14:30 op een boerderij zijn. Hier werd een soort van schapenshow gehouden. Verschillende soorten schapen werden om beurt op het podium geroepen, telkens met een bordje van welke wol dat schaap produceert. Ook hebben ze een schaap geschoren, lammetjes drinken gegeven en een koe gemolken.

Na al deze toffe activiteiten werd het jammer genoeg tijd om weer naar huis te keren. Deze keer wel aan een stuk. Het was een heel tof weekend!!

IMG_7996

Boven op de berg van de Luge Rides

IMG_7935

Te Puia domein

IMG_7953 IMG_7930

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je echt bent * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.